May 25, 2018

Trăieşti Inteligent

 Locuinta inteligenta reprezinta mai mult decat casa propriu-zisa. O casa inteligenta poate contine legaturi automatizate intre electrocasnice, electronice si diferite elemente constructive cum ar fi centrala, ferestre, usi, camere de supraveghere etc. Controlul poate fi accesat local, prin internet sau GSM, de la distanta. Dar acesta, este doar un aspect.
     Sunt multe alte perspective din care sa privim si pe care sa le luam in considerare. Poate ca firesc ar fi sa pornim de la termenul de “case inteligente” si sa ajungem la cel de “locuire inteligenta”. Sa privim complexitatea componentelor si sa fim mai aproape de adevar cu privire la felul in care traim, locuim si ne gestionam viata, intr-un mod cat mai sanatos atat pe proprietatea privata dar si in mediul inconjurator.

Ce presupune acest lucru, totusi? Pentru inceput cateva intrebari firesti cum ar fi:

1. Cat de mult afectam mediul prin utilizarea materialelor de constructii pe care le folosim?
2. Cat de mult ne afecteaza pe noi tipurile de materiale alese pentru constructia casei, a anexelor, a delimitarilor de proprietati s.a.m.d.? Petrecem o parte mare din viata in casa si in jurul ei. Cum ne vor afecta in timp aceste materiale? Cel putin aici alegerile tin de noi direct, dar si pe domeniul public, indirect.
3. Ce costuri de transport, de poluare, sunt implicate, atat in procesul de fabricare al materialelor utilizate, dar si in procesul de intretinere si  de reciclare acolo unde este cazul?  Ce durabilitate in timp are locuinta?
4. Ce tip de utilitati sa folosim astfel incat sa putem fi nepoluanti pentru mediu si automat pentru noi? Putem fi ecologici 100%?
5. Cum construim gradina astfel incat sa excludem substantele otravitoare, produsele anorganice? Sau cel putin acestea sa fie ultima instanta.
6. Putem obtine combinatia placut/util/sanatos la toate capitolele: locuinta, gradina, mediul inconjurator? Noi zicem ca da.
     Vega Park ia in calcul aceste intrebari, formuleaza si pune in practica solutiile cele mai prietenoase cu omul si cu mediul inconjurator. Nu spunem ca nu se poate mai bine, ci doar ca facem maxim din ceea ce stim si ce putem, cautand tot timpul sa mentinem lucrurile intr-un echilibru, inspiratia, pentru noi, fiind natura.

Unde <——-Acceseaza———> Teren cu Energie Verde