November 29, 2017

Hrană Curată

 Cine isi mai aduce aminte de gradinile bunicilor? De gustul autentic al legumelor, zarzavaturilor, de aromele fructelor?  Un agricultor adevarat stie ca gustul si aroma se obtine folosind excrementele animalelor in amestesc cu pamantul. Sau mai simplu, mai eficient, alternativa este atragerea in gradina a pasarilor benefice care vor ingrasa pamantul sau si mai sigur mentinerea coloniilor de rame in gradina, iar practic, in acest fel fertilizarea are loc constant si cu mult mai putin efort.(Pentru cine nu stia, existe ferme de rame care produc cel mai sanatos ingrasamant, cu cel mai mic risc de boli pentru plante)

 O întrebare firească pe care şi-ar putea-o pune oricine: “Se poate? Chiar fără chimicale folosite pe post de îngraşământ sau tratamente sau polenizare artificială? Una dintre sursele de inspiratie la acest capitol a fost si este in continuare pentru Vega Park lucrarea “Paradisul meu. Legumicultura si pomicultura ecologica” de Erven Heinz.(Mai multe informatii intr-o legatura externa aici, un articol excelent, de altfel: Agricultura Sustenabila).

 Raspunsul este un mare DA. Se poate. De fapt asa este normal.

 Vom descrie mai jos un proiect pus in practica de catre noi. Cele mai gustoase tomate servite in ultima vreme, de la bunici incoace:

1.  Solul pentru plantarea rasadurilor(10 la numar), a fost acoperit cu un mic pat de iarba uscata amestecata cu iarba proaspat taiata(50% – 50%, 10 cm, bine compactata), pentru mentinere umiditate minima reducand la minim riscul atragerii musculitelor sau al altor insecte nebenefice, dar un mediu umed totusi, bun pentru mentinerea si inmultimrea ramelor in sol. Patul vegetal are si rolul de a impiedica cresterea asa-ziselor buruieni, plante nedorite acolo.

2. Ingrasamantul natural. În parcela de 6 metri patrati maxim s-au introdus rame in cateva locuri(pornind de la 2 rame, acestea se pot inmulti pe parcursul unui an pana la 100). Se hrănesc cu resturi vegetale, pamant, zat de cafea sau părti uscate din radacinile plantelor(rol de doctor).

 Inca cateva plusuri care rezulta din lucrarile pe care cel mai important animal de pe planeta il face, rama, da, nu albina!(ea vine pe un loc secund). Ramele creaza canale pe sub pamant, iar omul nu mai este nevoit sa sape pentru drenarea apei; radacinile plantelor se fixeaza bine si usor in canale si se dezvolta mult mai repede. Automat o radacina sanatoasa si dezvoltata produce rapid o planta cu tulpina rezistenta si multe ramificatii de unde rezulta mai multe flori, mai multe fructe si mai multe legume.

3. Bariera de protectie. Simbioza plante – insecte. Perimetral pe parcela s-au plantat lavanda si flori de galbenele. Mirosul emanat de florile acestor minunate plante ne este placut noua, oamenilor, dar neplacut pentru daunatori, esentele emanate fiind puternice pentru musculitele si afidele care pot ataca tomatele. In plus, bariera de flori, pe langa faptul ca arata frumos, atrage albine pentru polenizare si gargarite care sunt printre protectorii principali in gradina, consumand afide si alte musculite de marime similara. Alt lucru de stiut, lavanda este o planta foarte rezistenta, la fel sunt si galbenelele, practic nu au daunatori si rezista la seceta, uscaciune, clima extrema. Foarte putin sensibile si merg cultivate aproape pe orice tip de sol.

4.  Plante companion. Langa fiecare rasad de tomate cherry s-a plantat alternativ, 1 fir de ceapa, 1 fir de usturoi, in cerc, pana la zece bucati sau chiar mai multe. Merg perfect in combinatie. Protejeaza radacina de tomate de atacuri subteran potentiale ale unor viermi. Mirosul puternic de usturoi mai ales, indeparteaza majoritatea atacatorilor. Intareste si protejeaza inclusiv frunzele de tomate de aparitia asa zisei rugina a frunzei.

 Cateva fire de busuioc, sunt utile si ele. Tin la distanta anumite insecte potential daunatoare. Dar mai este ceva. Se stie ca ele dau o aroma aparte tomatelor cand sunt cultivate impreuna. In plus, se pot adauga frunzele lor in salatele de legume.

5. Alte elemente.  Plantele de tomate s-au stropit periodic(doua zile din saptamana, dimineata si seara) cu macerat de urzica, preparat cu urzici din gradina, in special in prima parte a vietii, perioada de crestere si dezvoltare, pentru intarirea sistemului imunitar. O sursa bogata in minerale si insecticid natural preventiv. Nu stropim unde sunt panze de paianjen sau daca da facem acest lucru cu grija. Acestea sunt benefice in gradina. Paianjenul are rol important, cu cat mai multi cu atat mai bine.

6. Probleme. A aparut la un moment dat, datorita udarii necorespunzatoare si pentru ca s-a creat umezeala mai mult decat era cazul, in disproportie cu vremea de afara(nu era suficient de cald pentru evaporarea apei din stratul superficial de suprafata al pamantului acoperit cu patul vegetal). S-a rezolvat cu maceratul de urzica prin stropiri mai repetate dimineata si seara. Si inlaturarea temporara a patului vegetal pentru uscare rapida a solului. Si incetarea irigarii pentru cateva zile consectutive.

7. Concluzie. Un aspect de retinut: sa se planteze tot aranjamentul treptat, tomatele urmand a fi plantate ultimele. Cand vremea este potrivita pentru fiecare tip de planta in parte se fac respectivele plantari. Lavanda si celelalte flori vor fi lasate de la un sezon la altul.

 Se pot consuma din loc in loc, ceapa, usturoiul, frunze de bucusuioc, alaturi de tomate. Ele se dezvolta si se poti rari prin consum progresiv pe masura ce cresc. Astfel ramane loc mai mult pentru plantele care continua sa se dezvolte si mai mult vand un plus de spatiu. Si tot asa pana la finalul sezonului.

 Poate parea complicat, dar nu e. Este complex, se necesita o anumita ordine de respectat in intreg procesul de infiintare, dupa care practic gradina lucreaza singura. Ramane doar bucuria, placerea de a te plimba si observa felul in care lucrurile se dezvolta armonios. Interventia ulterior este minora.

 Folosind acelasi tipar al inteligentei naturii se poate organiza intreaga gradina a locuintei proprii, dar si zonele verzi comune aferente fiecarei case din intregul ansamblu rezidential. Revenim cu sugestia lecturarii sau informarii cu privire la lucrarea “Paradisul meu” de Erven Heinz, mentionata la inceputul acestui articol, unde este prezentata o suprafata de 6 hectare cultivata in acest mod. Transformarea unui pamant sterp intr-o minunatie, in timp de mai multi ani. Daca acolo s-a putut, noi ce scuza am avea? Consideram ca o parte importanta din hrana zilnica se poate produce pe proprietatea privata folosind cat mai eficient si elegant fiecare parte de pamant.

 

Casa Modulara <——-Acceseaza———> Articole