Locuinţa ta într-o poiană.

Vega Park ia nastere in centrul Campiei Vlasiei. Ne poate veni greu sa credem dar fotografia alaturata ne indica suprafetele impadurite  asa cum erau pe la anii 1850 – 1880 si care acopereau integral actualele județe Ilfov (deci Bucureștiul), Giurgiu si Teleorman, dar și parțial județele Buzău, Ialomița, Călărași, Dâmbovița si Olt. Stim ca astazi practic aproximativ doar 5% din ceea ce a fost mai este suprafata impadurita.

Astfel, în timp, s-a trecut de la Codrii Vlăsiei, zonă compactă, chiar de nepătruns, la Câmpia Vlăsiei, defrișările inversând raporturile în mod covârșitor. Din punct de vedere al habitatelor pentru speciile de animale si pasari, acestea sunt foarte fragmentate și nu s-a avut în vedere nici măcar păstrarea unor culoare late de 50 metri, între pădurile rămase – cu rol de conectare ecologică, fireasca.

Am putea privi la acesta despadurire masiva si pozitiv, desi momentan pe toate suprafetele se desfasoara agricultura intensiva. E si bine si rau, dar stim ca monoculturile sunt doar o cale temporara pentru a asigura hrana noastra, pentru ca aduc multa distrugere prin ignoranta a tot ceea ce este inconjurator, mai putin culturii respective, si acest fapt fiind relativ. Deja stim aceste lucruri, se discuta la nivel mondial, nu doar local, si cu responsabilitate se iau masuri, de catre noi toti, prin alegerile pe care le facem.

Ne dorim construirea habitatelor umane, altfel de cartiere rezidentiale, sub forma de poiene, cu multa diversitate din punct de vedere al vegetatiei, fapt care automat va recrea, in timp, conexiuni benefice intre padurile ramase permitand tuturor speciilor de animale si pasari sa convietuiasca printre oameni, acest lucru mentinand avantajele firesti pe care natura le-a creat in lantul trofic. Beneficiile, sunt inutil de mentionat, deoarece este clar ca si omul este parte din natura si este firesc sa traiasca conectat cu ea.(in imaginea alaturata este o comparatie a temperaturilor pe o strada cu vegetatie si pe una fara vegetatie – un exemplu banal, dar cate relevanta, doar cu privire la un singura aspect)

Central pe loturi se construiesc locuintele auto-sustenabile, cu energie verde, iar perimetral se planteaza de jur imprejurul zonelor rezidentiale, dar si pe marginea drumurilor de servitute pentru a crea tuneluri de vegetatie. Pomii care se planteaza, pe langa rolul de a produce oxigen, mentinerea umiditatii, umbra zonala, protectie contra vanturilor, extragerea pe cale naturala a mineralelor din pamant au si un alt rol. Hrana in acelasi timp. Si de cea mai buna calitate.

De exemplu pe un drum de servitute de 270 metri liniliari, care poate deservi intre 14 si 20 de locuinte, daca facem o socoteala rapida, prin crearea unui tunel vegetal din fructiferi, de aproximativ 60 de bucati la numar, se poate obtine practic echivalentul unei livezi. Delimitarea proprietatilor private, in acelasi mod, cu garduri imbracate in verde, formate din arbusti fructiferi, iar zonele verzi aferente trotuarelor ar putea fi foarte bine plantate cu orice specie de plante pitice care sa fie si frumoase, si de ce nu, si gustoase(capsuni, tufe de mur, zmeur sau orice altceva similar). Intentie este de a beneficia maxim de spatiile verzi, de a crea abundenta in acelasi timp, din toate punctele de vedere.

Noi, Vega Park, ne vedem locuind, traind astfel intr-un loc pe care il construim alaturi de alti oameni care privesc lucrurile intr-un mod similar. Alaturi de alti oameni care inteleg si doresc aceleasi lucruri, desigur. Toti avem nevoie de legaturi sanatoase, cu hrana, cu locuinta, cu mediul si nu in ultimul rand cu ceilalti oameni.

Accesand pagina  Hrana Curata. se poate intelege mai bine ce inseamna simbioza, adica legaturile armonioase si naturale intr-un habitat echilibrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.