Locuinţa ta într-o poiană.

Vega Park ia nastere in centrul Campiei Vlasiei(fosta padure). Ne poate veni greu sa credem dar asa stateau lucrurile. Fotografia prezenta in acest articol ne indica suprafetele impadurite  asa cum erau pe la anii 1850 – 1880 si care acopereau integral actualele județe Ilfov (deci Bucureștiul), Giurgiu si Teleorman, dar și parțial județele Buzău, Ialomița, Călărași, Dâmbovița si Olt. Stim ca astazi practic aproximativ doar 5% din ceea ce a fost mai este suprafata impadurita.

Astfel, în timp, s-a trecut de la Codrii Vlăsiei (zonă compactă, chiar de nepătruns), la Câmpia Vlăsiei, defrișările inversând raporturile în mod covârșitor. Din punct de vedere al habitatelor pentru speciile de animale si pasari, acestea sunt foarte fragmentate și nu s-a avut în vedere nici măcar păstrarea unor culoare late de 50 metri, între pădurile rămase – cu rol de conectare ecologică, fireasca. (se poate citi un articol mai detaliat pe tema aceasta folosind sursa https://izi.travel/de/c1e4-codrii-vlasiei/ro).

Am putea privi la acesta despadurire masiva si pozitiv, desi momentan pe toate suprafetele se desfasoara agricultura intensiva. E si bine si rau, dar stim ca monoculturile sunt doar o cale temporara pentru ca aduc multa distrugere prin ignoranta a tot ceea ce este inconjurator, mai putin culturii respective. Deja stim aceste lucruri, se discuta la nivel mondial, nu doar local, si cu responsabilitate se iau masuri, de catre noi toti, prin alegerile pe care le facem.

Ne dorim construirea habitatelor umane(altfel de “cartiere rezidentiale”) sub forma de poiene, cu multa diversitate din punct de vedere al vegetatiei, care automat va crea, in timp, legaturi, conexiuni benefice intre padurile ramase permitand tuturor speciilor de animale si pasari sa convietuiasca printre oameni. Acest fapt va deveni in timp o normalitate, cel putin din punctul de vedere al Vega Park(dar se vede destul de clar o necesitate acuta a oamenilor pentru revenire la firesc, ecologic). Beneficiile sunt multiple pentru om in general, practic fiind integrati in mediul natural de unde facem parte.

Ideea este relativ simpla, de a crea asa-zise poiene, locuite armonios cu plantatii in simbioza(se poate citi acest articol depsre Hrana Curata pentru a afla ce inseamna conceptul de “simbioza, plante companion, animale, pasari, insecte benefice etc”, o introducere suficient de relevanta printr-un exemplu).

Central pe loturi se vor construi locuinte auto-sustenabile, cu energie verde, iar perimetral se pot planta de jur imprejurul zonelor rezidentiale, dar si pe marginea drumurilor de servitute, din nou, copaci(pomi). De data aceasta(adica in locul padurilor batrane taiate) pomii pot avea pe langa rolul de a produce oxigen, mentinerea umiditatii, umbra zonala, protectie contra vanturilor, extragerea pe cale naturala a mineralelor din pamant, etc si un alt rol. Hrana in acelasi timp. Si de cea mai buna calitate. De exemplu pe un drum de servitute de 270 metri liniliari, care ar deservi intre 14 si 20 de proprietati, daca facem o socoteala rapida, s-ar putea crea un “tunel” vegetal din fructiferi, de aproximativ 60 de bucati la numar(30 pe o parte, 30 pe cealalta). E ceva, nu? Delimitarea proprietatilor private, in acelasi mod, cu garduri “imbracate in verde”, formate din arbusti fructiferi, iar zonele verzi aferente trotuarelor ar putea fi foarte bine plantate cu orice specie de plante pitice care sa fie si frumoase, si de ce nu, si gustoase(capsuni, tufe de mur sau zmeur atent ingrijite).

Noi, Vega Park, ne vedem locuind, traind astfel intr-un loc pe care il construim alaturi de alti oameni care privesc lucrurile intr-un mod similar. Alaturi de alti oameni care inteleg si doresc aceleasi lucruri, desigur. Toti avem nevoie de legaturi sanatoase, cu hrana, cu locuinta, cu mediul. Traind in acest fel fiecare vede mai limpede ce si cum creaza aducand valori pentru ceilalti si pentru ei insisi, evident.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *